Θαύματα

Θαύμα της Παναγίας σε Ολλανδούς επισκέπτες

 

Η Παναγία ως άοκνος πρέσβειρα εισάκουσε την αίτηση επισκεπτών καταγομένων από την Ολλανδία, οι οποίοι βρέθηκαν στη Μονή. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα λάβαμε την παρακάτω επιστολή, την οποία και παραθέτουμε αυτούσια.

«Πέρυσι, 7 Ιουνίου 2005, επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Υψενής. Ενώ στεκόμασταν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, η σύζυγός μου και εγώ σκεφτόμασταν την κόρη μας, επειδή δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί, παρά μόνο με την χρήση της μεθόδου IVF (εξωσωματικής τεχνητής γονιμοποίησης). Την ίδια εβδομάδα έκανε την τρίτη και τελευταία προσπάθεια να μείνει έγκυος. Η αδελφή που μας μίλησε για την Μονή, (Μαρία), μας είπε ότι πολλοί άνθρωποι προσεύχονται στην εικόνα της Παναγίας ζητώντας παιδί. Δεν ήξερε ότι επιθυμούσαμε και εμείς ένα παιδί για την κόρη και το γαμπρό μας.

Κατά την επίσκεψη μας πήραμε ένα μικρό μπουκάλι με λάδι για να το βάλουμε στο μέτωπό μας. Το δώσαμε στην κόρη μας και το χρησιμοποίησε. Μετά από δύο εβδομάδες ήταν έγκυος και μετά από πολλούς δύσκολους μήνες γέννησε μία κόρη στις 20 Ιανουαρίου 2006, μερικές εβδομάδες πρόωρο αλλά υγιές. Θα θέλαμε να σας πούμε ότι για όλους μας, αυτό που συνέβη είναι ένα θαύμα. Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι. Στέλνομε επίσης μια φωτογραφία, στην οποία στέκεται στη γωνία η αδελφή που μας είπε για όλα τα θαύματα. Θα είμαστε πολύ ευγνώμονες, εάν θα μπορούσατε να απαντήσετε εάν λάβετε αυτή την επιστολή. Ίσως επισκεφτούμε τη Ρόδο κάποια άλλη χρονιά και τότε θα έρθουμε στο μοναστήρι σας πάλι.

 Σας ευχαριστούμε.»

 

Θαύμα με το καμπαναριό

 

Κατά το έτος 1963, οι τεχνίτες Μιχάλης Μυλωνάκης και Ανδρέας Κτενάς από τη Λάρδο, προσπαθώντας να ανοίξουν τα θεμέλια του καμπαναριού της Παναγίας Υψενής, διαπίστωσαν ότι υπήρχε από κάτω σκληρός βράχος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διανοίξουν εκεί τα θεμέλια. Για να προχωρήσει το έργο θα έπρεπε να βάλουν δυναμίτιδα (φουρνέλο). Η Παναγία, όμως, το ίδιο βράδυ εμφανίστηκε στον ύπνο της δασκάλας της Λίνδου Κυράς και της είπε: «Πήγαινε το πρωί, Κυρά, να βρεις το Μυλωνάκη και να του πεις να μην κάμουν αυτό που σκέφτονται για το καμπαναριό, γιατί τα παιδιά εκείνου που θα ανάψει τη δυναμίτιδα θα μείνουν ορφανά». Ο Μυλωνάκης και ο Ανδρέας, μόλις άκουσαν το προφητικό όνειρο της Κυράς, υπήκουσαν στο πρόσταγμα της Παναγίας και έκτισαν το καμπαναριό επί του βράχου, όπως υπάρχει και υψούται μεγαλόπρεπο μέχρι σήμερα.

 

 

Η πυρκαγιά

 

Ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της Παναγίας Υψενής συνέβη στις 24 Ιουλίου του 2008, μνήμη της αγίας μάρτυρος Χριστίνης, τότε που η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα γης στη Νότια Ρόδο και έφτασε ως την αυλή της Μονής. Ο ουρανός έγινε πορφυρός και η ατμόσφαιρα γέμισε από πυκνούς μαύρους καπνούς. Οι πύρινες γλώσσες αχόρταγα κατέτρωγαν στο πέρασμά τους χιλιάδες πεύκα και μέχρι τα ξημερώματα είχαν περικυκλώσει το μοναστήρι. Η φωτιά έφτασε ως τα κελλιά της αδελφότητας. Οι μοναχές, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν εναπέθεσαν την ελπίδα τους στην Κυρία Θεοτόκο Υψενή. Η Παναγία προσέδραμε ως υπέρμαχος στρατηγός και δεν δέψευσε τις ελπίδες τους. Με θαυματουργικό τρόπο, η φωτιά μετά από τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας και της κάρας του Οσίου Μελετίου, άλλαξε πορεία, απομακρυνόμενη από τη Μονή.

Οι κραταιοί προστάτες της Μονής, η Παναγία και ο Όσιος Μελέτιος προστάτευσαν τη μάνδρα τους, ορθώνοντας ασπίδα έναντι της φωτιάς.