Η Μονή Σήμερα

Η Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής, σχεδόν δύο αιώνες μετά την ίδρυσή της, στις 29 Μαΐου του 1992, με προτροπή του Σεβαστού Γέροντα κ. Αμφιλοχίου Τσούκου, νυν Μητροπολίτου Γάνου και Χώρας, μετατρέπεται για πρώτη φορά από ανδρώα σε γυναικεία, αφού κατόπιν ευλογίας του μακαριστού Μητροπολίτου Ρόδου κυρού Αποστόλου ανασυστήνει την Ιερά Μονή.


  Τον πυρήνα του ιερού κοινοβίου αποτέλεσε η ευλαβεστάτη Ηγουμένη Ευγενία. Η σεβαστή Γερόντισσα, εποίμανε θεοφιλώς το ποίμνιο που της εμπιστεύτηκε ο Θεός αίροντας το ζυγό του Κυρίου με πολλή υπομονή, ταπείνωση και αγάπη. Κινούμενη από ένθεο ζήλο, προσπάθησε να μορφώσει τον Χριστό στις ψυχές των αδελφών και να τις κατευθύνει στην οδό της σωτηρίας. Μετά από 16 χρόνια διαποίμανσης της αδελφότητας, αποσύρθηκε οικοιοθελώς από τα καθήκοντά της για λόγους υγείας. Η αδελφότητα στις 3 Ιανουαρίου 2008 εξέλεξε «ἐν μιᾷ καρδίᾳ» ως πνευματική της μητέρα τη Μοναχή Μαριάμ. Η αδελφότητα αναλαμβάνοντας τον σταυρό της πορεύεται προς τον Σωτήριο Γολγοθά και την Ανάσταση, έχοντας ως οδηγό και διδάσκαλο σε αυτή την πνευματική πορεία, όπως και σε κάθε αρετή, μετά τον Κύριο, την Παναγία Μητέρα Του και τον Όσιο Μελέτιο.

       Εκατόν εξήντα πέντε χρόνια μετά την ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής μας από τον Όσιο Μελέτιο, η αδελφότητα, καμπτόμενη από το ιερό της χρέος προς τον Άγιο κτήτορά της, ανοικοδομεί Ναό επ’ όνόματί του. Ο πετρόκτιστος Ιερός Ναός του Οσίου, είναι το πρώτο που συναντά στη διαδρομή ο προσκυνητής καθώς έρχεται να επισκεφθεί τη Μονή. Φθάνοντας στη κεντρική είσοδο, ξεχωρίζει η βαριά ξύλινη πόρτα. Κατόπιν, η πέτρινη αυλή οδηγεί στο παραδοσιακό βοτσαλωτό περίβολο, όπου ο πιστός αντικρίζει το Καθολικό της Μονής, κτίσμα του Αγίου Μελετίου. Γύρω από το Καθολικό, βρίσκονται τα παλαιότερα κτίρια της Μονής, τα οποία λειτουργούν σήμερα ως χώροι φιλοξενίας των προσκυνητών.

 

       Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας, όπου συρρέει πλήθος κόσμου και στις 12 Φεβρουαρίου οπότε και τιμάται η μνήμη του Οσίου πατρός Μελετίου.